Ny fødte hvalpe der dier ved tæven med det samme.

Når en hvalp er helt nyfødt er det første den søger, tævens dievorter. Den lugter sig frem til dem ved at gå efter fostervandslugten som hele den bagerste del af tæven naturligt lugter kraftigt af. Selv om dievorterne er forholdsvis store i forhold til hvalpen, kan den sagtens få fat og die råmælken i sig. Råmælken indeholder vigtige antistoffer, som skal beskytte hvalpen imod sygdom. Desuden er hvalpens diening med til at holde tævens veer i gang, hvilket er vigtigt i forhold til at drive resten af hvalpene ud, eller hvis hun er færdig så sikre det gode kraftige efterveer, der er med til at mindste blødningen. 


Tæven spiser efterbyrden fra hvalpene og bider selv navlesnoren over. Jeg sikre altid at hvalpens snude kommer fri af foster hinden og holder omkirng navlesnoren med to fingre helt inde ved maveskinnet, så tæven i hendes iver ikke kommer til at trække for hårdt og der derved er risiko for navlebrok, desuden afkorter jeg en evt rest af navlesnor ned til  ca 1,5, så risikoen for infektion mindskes. Navlebrok er desuden også arvelig betinget.

Tæven lukker sig, som billedet viser, som en banan omkirng hvalpene imens hun pusler og slikker den sidst ankommmende. Jeg tror det både er, som en instinktiv beskyttelse af hvalpene for fare udefra, men også for at holde dem varme. Hendes, tiltider kraftige slik er med til at stimulere lungerne og kredsløbet, samtidig med at båndet imellem tæve og hvalpen opstår. Nogle tæver tager det lidt længere tid for, før end omsorgsfølelesen sætter ind. Derfor er det afgørnede, at tæven har ro i omgivelser og at de kender de mennesker der færden omkring hvalpenene.  Jeg tillader ikke besøg fra ukendte mennesker de første 10 dage, ligesom ingen af de andre hunde velkommen i rummet, Jeg lufter tæven for sig selv på korte gåture. Turene er med til at hun kan besørge sig, men også med  til at give stimulans til livmoderen, som skal trække sig sammen. Jeg sætter et scenarie op for tæven hvor hun KUN skal have forkus på hvalpene. 

Den nyfødte hvalp vil instiktiv søge til dievorterne ved tæven, umiddelbart efter fødslen. Den tiltrækkes af lugten fra fødseskanalen og bruger dette til at finde vorterne imellem bagglårene samtidig mede det også er et varmt sted at putte. Hvalpene benytter lugtesansen de første 2-3 uger til at opleve verdenen med. De møver sig rundt liggende på maven og benytter bagbenen til at skubbe sig frem. Resten af navlestrengen tørre hurtigt ind og falder af i løbet af 2-3 dage. Den lille hvalp kan ikke selv regulere sin temperatur, altså skrue op og ned for varmen. Så den er afhængig af at kunne temeperatur regulere ved enten at putte sig ind til tæven eller møve sig ind under en varmelampe. Hvaplen kan heller ikke selv komme af med urin og afføring, de er afhængig af at tæven via slik stimulere urinvejene og tarmene så de kan besørge. tæven udføre gerne toilette imens hvalpene spiser ved hende. Det første afføring er sort og kan være temmelig klæbering, da det består af de celler der er henfaldet imens hvalpen har ligget inde i sin fosterhinden, hvilket primært er cellerester fra blodbanen. Det er derfor afføringen er sort/grønlig. Hvis der under fødslen er grønlig afføring i fostervandet, er det tegn på at hvalpen har haft afføring inden /under fødsel og det er tegn på at hvalpen har været lidt stresset under fødslen.

Som man kan se kan dievorterne synes meget store i forhold til den lille hvalp. Men den har en forholdsvis stor mund og kan sagtens lukke om vorten. Er der stor forskel i fødselsvægten hvalpene imellem, bytter jeg rundt så de mindste kommer til de bedste patter når de dier. Hvilket som regel er de bagerste.

Man kan på billedet se at hvalpens øregang er helt lukket til. Den åbnes ca samtidig med øjnene omkirng 16 dagen plus minus nogle dage. Hvalpene sover i starten næsten konstant, den er kun vågen, når den er sulten eller en søskende er sulten og møver sig over på vej til madbaren. 

Hvalpene fødes med negle og som billedet viser kan de ved fødslen allerede være temmelig lange og krogede. For at skåne tævens patter og huden omkirng klipper jeg neglene så de ikke er krogede. Dette er nødvendig flere gange på de 8 uger de er hos os.

Det er ganske smertefrit og jeg benytter en lille tre i en til formålet.